Městská tržnice




Úvod

V posledních letech lze v Praze pozorovat rostoucí oblibu nakupování kvalitních a čerstvých potravin na farmářských trzích přímo od osvědčených soukromých výrobců a prodejců. Praha však narozdíl od většiny západoevropských metropolí postrádá kvalitní prostory pro tento typ prodeje a trhy zde probíhají v prostředí improvizovaných stánků ve venkovních lokacích typu vltavské náplavky. Můj projekt proto přichází s nápadem využít prostor Dětského ostrova pro vybudování důstojné a reprezentativní kryté tržnice s výhodnou polohou, pravidelným celoročním provozem a adekvátním zázemím odpovídajícím standardům nakupování v 21. století.

Umístění

Tržnice je situována v prostřední třetině Dětského ostrova v úseku vymezeném uliční čarou dvou bloků obytných budov mezi ulicemi Malátova a Petřínská na přilehlém Janáčkově nábřeží. Přístup k tržnici je zajištěn pomocí nového mostu pro chodce a motorová vozidla na úrovni ulice Pavla Švandy ze Semčic, který nahradí stávající lehkou lávku přes plavební komoru.

Tvar budovy

Budova tržnice je navržena jako podlouhlé trojlodí s vyvýšenou střední částí s vlnovitě tvarovanou střechou. Podélná dispozice objektu ladí s protáhlým tvarem ostrova a nabízí přehledný prodejní interiér s rovnou a prostornou centrální komunikací, která je z obou stran lemována prodejními stánky. Zvlnění střešní linie pomáhá ozvláštnit jinak spíše utilitární hmotu stavby a navazuje vizuální dialog s hladinou řeky Vltavy, oblouky mostů při obou koncích ostrova a historickými budovami v okolí. Hlavní vchod pro zákazníky tržnice se nachází v jižním, proskleném průčelí budovy; pro zásobování prodejních jednotek a služební účely je určeno 9 vchodů po stranách.

Vnitřní dispozice

V tržnici je umístěno celkem 40 částečně předvybavených prodejních stánků s jednotným, avšak variabilním designem. Projekt počítá se 3 typy stánků: masné/mléčné výrobky, ovoce/zelenina a ostatní potraviny. V prostřední části objektu se nachází občerstvovací zóna s bistrem a kavárnou s možnosí posezení na zvýšeném podlaží. Dále jsou zde sociální zařízení, sklad a také malá kancelář s šatnou pro zaměstnance, úklid a pracovníky ostrahy objektu.

Konstrukce a materiály

Nosnou konstrukci budovy tvoří železobetonový skelet a soustava ocelových lan se zavěšenými betonovými dílci. Boční stěny budovy jsou zděné a kryté betonovou stěrkou. Střešní krytinu tvoří plech opatřený ochranným nátěrem. Stejným nátěrem jsou chráněny také rámy a dělící lišty prosklených ploch. Zásobovací komunikace po obvodu budovy a zpevněná prostranství před a za budovou tržnice jsou řešeny pomocí tzv. kamenného koberce.

 
 
 
  

No comments:

Post a Comment